NieuwsFlits november 2022

In deze NieuwsFlits…
Verkleedde kinderen en vooral weer veel lachende gezichten, zo zag de lesdag er van afgelopen zondag eruit. Halloween is weer geweest en we maken ons op voor de komende feestdagen, wat ook betekent dat we alweer de laatste maanden van 2022 in gaan! Inmiddels zijn we goed gesetteld op onze nieuwe locatie en kijken we uit naar de komende weken.
In deze NieuwsFlits kijken we terug op de geslaagde cultuurdag van de Kinderboekenweek, blikken we alvast vooruit naar de volgende cultuurdag in het teken van Sinterklaas en leest u over een onderzoek naar de Nederlandse taal en cultuur in het buitenland.

Terugblik cultuurdag Kinderboekenweek
De natuur…wat is er veel te ontdekken! Op zondag 16 oktober hadden we bij De Bonte Leeuw een cultuurdag in het thema Gi-Ga-Groen van de Kinderboekenweek. Na een inloopactiviteit met zoekplaatjes ging de hele school in groen gekleed en met dierenmaskers buiten op de foto. Daarna was het tijd voor een taalles rondom het thema natuur en dieren. De kinderen tekenden een verhaal dat werd verteld door juf Tamara, deden diverse spelletjes, waaronder een dierenbingo, ze zochten naar alles dat groen was, deden een leerzame activiteit over het scheiden van recyclebaar afval, bouwden daarmee een zo hoog mogelijke toren en tot slot was er nog een voorleesestafette waarbij verschillende juffen elkaar afwisselden om in de groepen een voor te lezen! Voor de ouders was er een boekenmarkt, waarbij velen naar huis gingen met een stapel fijne nieuwe boeken onder hun arm. 
Het was een gezellige, leuke en leerzame dag voor iedereen. Dank aan de organisatie en de vrijwilligers!     

Kijk voor meer foto’s van deze geslaagde dag op onze website!

 

Samen-Beter-Lezen-project
Na een paar jaar van afwezigheid in verband met het Coronavirus, bieden we dit jaar weer het Samen-Beter-Lezen-project (SBL-project) aan. Wat fijn dat we weer klassen kunnen laten samenwerken!
Dit doen we op de volgende manier:
In de klas
Tijdens de lesdagen in november van het SBL-project lezen verschillende groepen bij elkaar voor. De meerwaarde van dit ‘maatjeslezen’:

 • betrokkenheid creëren naar elkaar
 • de voorlezer zijn of haar leesvaardigheden verbeterd
 • leerlingen die (voor)lezen lastig vinden dit in een kleine setting kunnen oefenen
 • kinderen enthousiast raken door elkaar
 • lezen op een speelse manier wordt bevorderd
 • luistervaardigheden worden vergroot
 • sociale vaardigheden worden vergroot
 • woordenschat wordt uitgebreid van de lezers èn de luisteraar

Naast het maatjeslezen zullen de leerkrachten blijven voorlezen en het lenen van boeken voor thuis blijven stimuleren.

Thuis
Ook thuis kunt u meedoen aan het bevorderen van de leesmotivatie van uw kind. Het (voor)lezen stimuleren heeft de volgende positieve effecten op uw kind:

 • grotere woordenschat
 • betere leesvaardigheid
 • verbetering van het begrijpend lezen
 • uitbreiden van de fantasie 

Belangrijk uitgangspunt hierbij is dat uw kind een boek zelf heeft gekozen. Hierdoor ontstaat er intrinsieke motivatie, die zorgt dat uw kind zelf het boek wil lezen. Welk boek uw kind kiest is op dat moment minder van belang. Het kan een boek zijn dat gaat over een onderwerp waar de interesse van uw kind ligt of uw kind leest een strip. We zeggen dan ook wel “lezen is lezen, het maakt niet uit waarin!”
Wilt u meer achtergrond over de bevordering van de leesmotivatie, lees dan verder in dit artikel.

Sinterklaascultuurdag 4 december
Nadat de eerste cultuurdag is afgesloten zijn we alweer druk bezig met de voorbereidingen van de volgende; Sinterklaas!
Deze cultuurdag zal plaatsvinden op zondag 4 december, tijdens de regulier lestijden van 9:30 -12:30 uur. Helaas kunnen we tijdens deze cultuurdag geen externe gezinnen verwelkomen, wegens de beschikbare ruimte en het coronaprotocol. Wel mogen jongere broertjes en/of zusjes aanwezig zijn tijdens het klasbezoek. 

Tijdens deze lesdag zorgen we ervoor dat elke klas een bezoek krijgt van Sint en Piet en dat ze iets lekkers te snoepen hebben. Om ook een mooi cadeau te ontvangen van de Sint vragen we aan de ouders om een cadeau te kopen van maximaal $10. Dit kan een cadeau zijn dat al heel lang op het verlanglijstje staat, iets wat er net is gezien of iets dat jullie als ouders weten. Zo krijgen alle kinderen een cadeau dat specifiek voor hen is! Het cadeau kan ingeleverd worden op de cultuurdag zelf, waarbij we vragen om het cadeau in te pakken en te voorzien van de naam en groep van uw kind. Wij zorgen er dan voor dat de cadeaus op tijd bij de klas zijn afgeleverd. 
Naast het bezoek van Sint en Piet zal natuurlijk de lesdag in het teken staan van Sinterklaas en zullen de activiteiten en lessen in de klas hierop worden aangepast.

In de week voor 4 december zullen de huidige ouders de laatste en eventuele aangevulde informatie ontvangen. Wij kijken ernaar uit om Sint en Piet weer op De Bonte Leeuw te verwelkomen en er een feestelijke dag van te maken!

Enquête voor onderzoek naar Nederlandse taal en cultuur
Een Vlaming aan een Amerikaanse universiteit (prof. Eric Mielants aan het departement sociologie van Fairfield University in CT) nam het initiatief om onderzoek te doen naar het gebruik van de Nederlandse taal in Noord-Amerika. De kinderen van Prof. Mielants volgen zelf Nederlands onderwijs in Amerika, eerst op de Nederlandse school in Washington D.C. en nu in New York. 
Deze peiling, waaraan u nu kunt deelnemen, is uniek wetenschappelijk onderzoek naar het behoud van uw taal en cultuur in Noord-Amerika en of u dit belangrijk vindt voor uzelf en uw kinderen. Om hieraan deel te nemen en later eventueel de resultaten ervan te krijgen, kunt u op deze link klikken.

 

Wist u dat…?

 • De school om 9:30 uur begint? De deur zal uiterlijk om 9:25 uur open worden gedaan, zodat de leerlingen voldoende tijd hebben om naar de klas te lopen. We vragen dan ook dat u op tijd op school bent, zodat de leerkracht echt om 9:30 uur met de volledige groep de lesdag kan starten.
 • En let op; komend weekend gaat de klok een uur terug, dat is een uurtje extra slapen en dus reden om op tijd op school te zijn ;).
 • We in het coronaprotocol hebben opgenomen dat kinderen die verkoudheidssymptomen hebben, maar wel negatief testen, verplicht een mondmasker moeten dragen en alleen gebruik mogen maken van papieren zakdoeken? Bij twijfel, sla alsjeblieft een lesdag over en licht de leerkracht in. Dit ter bescherming van iedereen in de school. Bekijk ons volledig coronaprotcol op onze website     

Belangrijke data in november en december

Zondag 6 november Lesdag; let op Daylights saving time eindigt! Klok gaat een uur terug in de nacht van zaterdag op zondag.
Zondag 13 november Lesdag
Zondag 20 november Lesdag
Zondag 27 november Geen lesdag i.v.m. Thanksgiving weekend
Zondag 4 december Lesdag; cultuurdag Sinterklaas, normale lestijden
Zondag 11 december lesdag
Zondag 18 december lesdag
Zondag 25 december en 1 januari Geen lesdag i.v.m. Kerst en Oud & Nieuw
TRANSLATE