NieuwsFlits mei 2020

In deze Nieuwsflits…
De dagen en weken kabbelen zo voort…de onrust neemt bij veel mensen toe…we willen weer naar buiten, afspreken met familie en vrienden en eigenlijk ons “normale” leven weer oppakken. We weten allemaal dat we het moeten uitzitten en het is dan ook fijn dat we het contact via alle online middelen kunnen behouden. Wat zijn we trots op al die leerlingen (èn ouders!) die zo gemotiveerd de lessen volgen en het huiswerk trouw maken.
In deze NieuwsFlits krijgt u een kijkje bij groep 3, leest u over een virtuele museumrondleiding en staat de herinnering voor het inschrijven van het nieuwe schooljaar vermeld.
Houd nog even vol met elkaar, we zijn op de goede weg!

Nieuws uit de klas: groep 3 van juf Linda
Ook dit jaar geef ik weer les aan groep 3. Het leuke aan groep 3 lesgeven is dat de kinderen het jaar beginnen met letters en klanken en aan het einde van het jaar al vlot gaan lezen. Ik gebruik de methode Veilig Leren Lezen. De werkboekjes zijn erg geschikt voor zelfstandig werken met het gebruik van icoontjes voor de leerlingen die nog niet (zo goed) kunnen lezen.
Groep 3 bestaat dit jaar uit 7 kinderen. Ik ben echt trots op ze en op de manier hoe ze het online leren sinds eind maart hebben opgepikt. We gebruiken dezelfde opbouw als in het fysieke klaslokaal; eerst een kring, daarna instructie, tijd voor zelfstandig leren en eventueel nog een spelletje. Het (voor)lezen en dictee wordt nu echter als huiswerk opgegeven. Ik vind het wel erg jammer om de leerlingen dit schooljaar niet meer op school te zien maar ik hoop dat we in september elkaar weer treffen.
De lesdag over Koningsdag hebben we op een hele andere manier gevierd. De meeste kinderen hadden toch iets van oranje, blauw, wit of rood aan. En sommige kinderen hadden ook nog een kroon op. Alles draaide om Koningsdag en de woordenschat die daarbij hoort. Van tronen, kronen, rijksappels en oranje tompoucen.
Vele Koninklijke woorden zijn aan de orde gekomen. Via een luister-en-tekenverhaal konden de kinderen bij elk stukje tekst hun creativiteit even uitbuiten. Hierna hebben we Koningsbingo gespeeld. Het rad draaide en bleef op een Koningswoord staan waarvan de kinderen het plaatje thuis op hun persoonlijke bingokaart moesten vinden. Met hulp van juf Tamara hadden de meeste kinderen al snel een rij vol!

Virtuele rondleiding door een Nederlands museum
In Nederland staan er altijd een paar feestelijke dagen op de kalender in de maanden april en mei. We denken dan aan Koningsdag en Bevrijdingsdag. Om ook iets extra’s te doen in deze tijd hebben we als ENSiB twee virtuele rondleidingen gehouden door Nederlandse musea.
De peuters tot en met groep 3 gingen op onderzoek uit in het Mauritshuis in Den Haag. Er is een hele speciale bewoner in dit museum; Maurits Muis. Hij heeft een eigen kamer in het museum en bezichtigt het museum wanneer er geen bezoekers meer zijn. Maurits Muis heeft dus nu alle vrijheid en nam ons mee langs ‘Het meisje met de parel’ van Johannes Vermeer en andere topstukken van het museum. Maurits Muis liet ons de geheimen van de schilders zien en probeerde zelf ook deze schilderijen na te maken. Dat is toch moeilijker dan je denkt!
De groepen 4 tot en met de tieners beleefden een rondleiding door het Rijksmuseum. De gids Sander van Schooltv liet ook hier alle topstukken van de eregalerij zien. Zo maakten de kinderen kennis met ‘De Nachtwacht’ van Rembrandt van Rijn en zagen ze ook hoe poppenhuizen er vroeger uitzagen. Het schilderij ‘De bedreigde zwaan’ van Jan Asselijn sloot deze virtuele rondleiding af.

Herinnering inschrijven voor het schooljaar 2020-2021
Hierbij de herinnering voor het inschrijvingen voor het nieuwe schooljaar.
Op basis van de inschrijvingen worden de nieuwe klasindelingen, aantal benodigde leerkrachten en het te bestellen leermateriaal gebaseerd. We willen dan ook vragen om uw kind(eren) zo snel mogelijk in te schrijven.
Wanneer u inschrijft tot en met 10 mei, ontvangt u een korting op het schoolgeld.
Alle informatie over de inschrijving is te vinden op onze website, mede vindt u hier het inschrijfformulier. De schoolkalender van het nieuwe schooljaar is bijna goedgekeurd door bestuur- en docententeam. Zodra deze volledig is goedgekeurd zal die gepubliceerd worden op de website.
Mocht u vragen hebben over de school of de inschrijving, schroom dan niet om contact op te nemen met de secretaris van het bestuur of met de onderwijscoördinator.

Wist u dat…?

  • Er op onze website een pagina gepubliceerd is met allemaal tips voor (luister-)boeken, leerwebsites en Nederlandse tv-programma’s?
  • Er een vacature uitstaat voor een bovenbouwleerkracht voor het nieuwe schooljaar? Bent u of kent u iemand die hier interesse in heeft, neem dan vooral contact op met de onderwijscoördinator.

Belangrijke data in mei en juni

Zondag 10 mei online lesdag + laatste dag inschrijven met korting
Zondag 17 mei online lesdag
Zondag 24 mei geen lesdag; Memorial Day weekend
Zondag 31 mei online lesdag
Zondag 7 juni online lesdag
Zondag 14 juni online lesdag
Zondag 21 juni Laatste lesdag van dit schooljaar