NieuwsFlits maart 2022

In deze Nieuwsflits…
De sneeuw smelt en de lente komt eraan, dat betekent ook dat de zomertijd weer ingaat! De afgelopen maand is er hard gewerkt door de kinderen en het team en zijn de eerste rapporten verstuurd. Verder hebben we de Belgische cultuurdag, in het teken van striptekenaars, samen gevierd en zijn de voorbereidingen van Koningsdag alweer in volle gang. U leest in deze NieuwsFlits verder over gedoneerde boeken, een aflevering over meertaligheid en staan er weer weetjes klaar in de “wist u dat…?” rubriek.

Terugblik op de cultuurdag
Veel kinderen vinden het lezen van strips leuk en sommigen maken zelfs hun eigen stripverhalen. Wat niet veel kinderen wisten, is dat er vele beroemde strips getekend zijn door Belgische tekenaars. Daarom stond de cultuurdag van 27 februari geheel in het teken van Belgische striptekenaars. Hierbij is er aandacht gegeven aan Bobo, de Smurfen, Kuifje en natuurlijk Suske en Wiske. In alle groepen stonden er meerdere activiteiten op het programma zoals het bekijken van een informatief filmpje, het natuurlijk maken van een eigen stripverhaal, de geschiedenis leren kennen van een bepaalde strip en het spelen van een memoryspel. In de loop van de ochtend konden alle klassen elkaars creaties bewonderen in de gymzaal, waar een tentoonstelling was van al het gemaakte werk. Ook konden ze daar op de foto met hun striphelden of toverden ze zichzelf om tot stripheld. De ochtend werd afgesloten met een Kahoot!-quiz met vragen over België en de striptekenaars en een Belgische chocolade bonbon mocht natuurlijk niet ontbreken. Bekijk hier alle foto’s van deze geslaagde dag!


Boeken van Adam Ciccio
De geboren in Boston, Massachusetts auteur Adam Ciccio schrijft kinderboeken die vooral gaan over doorzettingsvermogen, eigenaarschap en zelfvertrouwen. Meerdere van zijn boeken zijn vertaald in het Nederlands en deze boeken wilde hij graag doneren zodat die bij Nederlandse gezinnen in Amerika terecht zouden komen. Het bestuur heeft hier direct op gereageerd en we hebben prachtige, volledig nieuwe boeken, gedoneerd gekregen. Wat een aanwinst voor de school, waarvan er zelfs een boek bij zit dat nog niet in de winkels ligt! Hij heeft alle boeken gesigneerd en ze zijn vanaf komende zondag te leen in onze bibliotheek. Prachtige prentenboeken, waar voor elk kind wel een leermoment uit te halen valt. Namens alle Nederlandse kinderen, ontzettend bedankt Adam Ciccio! Wilt u meer weten of de auteur, neem dan een kijkje op de website van de uitgever.


Uitzending van Het Klokhuis – meertaligheid
Het Klokhuis is een geliefd Nederlands tv-programma waarbij allemaal verschillende onderwerpen besproken worden. Het Klokhuis LogoZo is er ook een aflevering gemaakt met als onderwerp ‘meertaligheid’. Want zeg nou zelf, het is toch echt wel heel bijzonder dat onze kinderen met meerdere talen opgroeien, zich erin ontwikkelen en zelfs helemaal eigen maken! Een mooie aflevering om samen met het gezin te bekijken en vooral trots te zijn op de ontwikkeling die kinderen doormaken. 

Gouden greep – boeken(series) voor groep 7 en 8
Na boeken voor de groepen 5 en 6 te hebben uitgelicht is het nu tijd voor de boeken van groep 7 en 8. Ook voor deze leeftijd hebben we in de bibliotheek veel boeken staan met verschillende onderwerpen. Lezen is natuurlijk belangrijk in de jonge jaren, maar juist ook wanneer kinderen ouder worden blijft lezen van belang. Naast het ontwikkelen van creatief denken, inlevingsvermogen en begrip ontwikkelen voor elkaar is het opdoen van een brede woordenschat een belangrijke factor. (Voor)lezen op oudere leeftijd is dus net zo belangrijk als voor de jongere kinderen!

Tom Groot – serie
Via het dagboek van Tom maken we kennis met een groot striptekenaar, een briljante musicus (al is er tot nu toe niemand komen luisteren naar zijn tweemansband) en een meester in het verzinnen van smoesjes. Zijn meester ziet er nog wel de humor van in, maar zijn zus Delia drijft hij tot waanzin. Zijn lezers zullen echter vanaf de eerste bladzijde gek op hem zijn. De waanzinnige wereld van Tom Groot Tom Groot is een enorm populaire serie kinderboeken in een stijl van een dagboek met de grappigste avonturen, geïllustreerd met lollige tekeningetjes.
De computerheks tovert er op los
Lot is verliefd, maar haar held ziet haar niet staan omdat hij haar te jong vindt. Ze wil dus wat ouder worden. Trix baalt van haar rimpels en haar rolstoel. Zij wil juist jónger worden. Daarom besluiten ze een tovermiddel te maken om hun leeftijd te veranderen. Dat hadden ze beter niet kunnen doen, want natuurwetten mag je niet veranderen.
Hoe overleef ik… – serie
De serie gaat over Rosa van Dijk, een meisje dat in de puberteit komt en in elk boek ouder wordt. In de boeken leeft zij haar dagelijks leven, waarbij ze allemaal problemen ondervindt waar meiden wel vaker last van hebben. Gelukkig komt ze er altijd wel bovenop door de tips die ze krijgt van haar vriendin Esther en haar vriend Jonas. Ook vindt ze steun bij haar vriendje Neuz, hoewel hij soms de oorzaak van het probleem is
Joe Biljoen
Joe is de rijkste twaalfjarige jongen van de hele wereld. Hij heeft alles wat hij zich maar kan dromen: zijn eigen racewagen, hopen geld en zelfs een orang-oetan als butler. Ja, Joe heeft echt alles wat hij wil. Maar toch is er iets wat hij niet heeft en wat hij heel graag zou hebben: een vriend. Zal het hem lukken een echte vriend te vinden?
Grijze jager – serie
Will is klein voor zijn leeftijd, maar razendsnel en niet dom. Zijn hele leven heeft hij ervan gedroomd om ridder te worden, net als zijn vader, die hij nooit heeft gekend. Hij is dan ook hevig teleurgesteld als hij afgewezen wordt voor de krijgsschool van kasteel Redmont. In plaats daarvan wordt hij toegewezen aan Halt, de mysterieuze Grijze Jager wiens grootste talent lijkt te zijn dat hij zich onopvallend door het rijk kan verplaatsen. Met enige weerzin leert Will om de geheime wapens van de Grijze Jagers te gebruiken, maar al snel komt hij erachter dat de wapens nog zo slecht niet zijn.

Virtuele wandeling langs de bollenvelden
Het voorjaar komt echt in zicht en daarmee kunnen we ook weer genieten van de prachtige bloemen die uit bloembollen komen. Helaas hebben we hier in Amerika niet de velden vol staan zoals we van Nederland kennen, maar toch is er een mogelijkheid om te genieten van de kleurrijke Nederlandse omgeving. Via de ‘Flower Route Virtual Challenge‘ “loop” je 66 kilometer door het Nederlandse landschap. Door in de app bij te houden welke afstand er is afgelegd, gewoon vanuit het huis in Amerika, ga je weer een stukje verder op de Bloemenroute. Geniet dus in Amerika van alle iconische plekken van Nederland!

Wist u dat…?

  • De huidige ouders van de school in de komende dagen de jaarlijkse ouderenquête ontvangen? We vragen of elk gezin de vragenlijst wil invullen zodat we een goed beeld krijgen van uw ervaringen met de school. Alvast bedankt voor uw bijdrage!
  • In het weekend van 13 maart de klok een uur vooruit gaat? In de nacht van zaterdag 12 maart op zondag 13 maart zal Daylight Saving Time ingaan, waardoor we dus op zondag 13 maart op tijd op school moeten zijn. Vergeet u niet de wekker goed te zetten?
  • We voor komend schooljaar op zoek zijn naar mensen die ons leerkrachtenteam komen aanvullen? Ben je of ken je iemand met interesse? Bekijk dan onze vacature op de website en laat van je horen!

Belangrijke data in maart en april

Zondag 6 maart lesdag
Zondag 13 maart lesdag; let op start Daylight Saving
Zondag 20 maart geen lesdag
Zondag 27 maart lesdag
Zondag  3 april lesdag
Zondag 10 april lesdag
Zondag 17 april geen lesdag i.v.m schoolvakantie
Zondag  24 april lesdag
TRANSLATE