In deze Nieuwsflits…
De beste wensen voor het nieuwe jaar namens het gehele bestuur- en docententeam! We hopen dat we een jaar tegemoet gaan waarin wensen mogen uitkomen, er veel ontwikkeling plaatsvindt op alle mogelijke gebieden en natuurlijk dat iedereen gezond mag blijven! De komende periode staat voor ons in het teken van de toetsen voor de groepen 3 tot en met 8, het maken van de leerlingrapporten en de volgende cultuurdag in het teken van schaatsen.

Toetsen in de komende maand

Eind januari en begin februari staan de jaarlijkse Cito-toetsen weer gepland. Deze toetsen zijn methode onafhankelijk en worden door alle kinderen op de Nederlandse dagscholen ook gemaakt. Wij nemen de komende periode de leestoets af in de groepen 3 tot en met 8 en de begrijpend lezen toets in de groepen 5 tot en met 8. De toetsen geven weer hoe de leerling is gegroeid ten opzichte van het vorige toetsmoment. Hierna kan de leerkracht leerstof aanpassen, wanneer dat nodig blijkt te zijn. Verder zijn de toetsen een verplichting vanuit de onderwijsinspectie van Nederland, als school moet je namelijk de leerling volgen in de ontwikkeling en hier een passend middel voor gebruiken.
Bij de peuters en de kleuters zullen de observatielijsten worden ingevuld door de leerkracht, om te bekijken welke doelen er beheerst worden of aan welke doelen er gewerkt gaat worden de komende periode.
Na de toetsperiode maken de leerkrachten een rapport, dat in maart gedeeld wordt met de leerling en de ouders. Dit rapport is voor de groepen 1 tot met 8 en geeft naast de toetsresultaten ook de observaties van de leerkracht en sociaal-emotionele ontwikkeling weer.

 

Geschikte websites om Nederlands te oefenen
Er zijn veel verschillende website te vinden om Nederlandse taal-, woordenschat- en spellingoefeningen te maken.
Hierbij geven we een klein overzicht van kwalitatief goede websites die te gebruiken zijn:

 • www.junioreinstein.nl
 • www.squla.nl (betaalde website)
 • https://leestrainer.nl
 • www.jufsanne.com
 • https://nl-nl.duolingo.com
 • www.schooltv.nl

Naast deze websites zijn er natuurlijk veel filmpjes te vinden via YouTube en is het kijken van het Jeugdjournaal ook altijd een aanrader. Mocht u meer informatie willen, stel uw vraag aan de onderwijscoördinator.

 Nederlandse films op het Belmont World Film FestivalOink.jpg
Belmont World Film de East Coast vertoont volgende week de première van de Nederlandse film  OINK! en de Amerikaanse première van de korte film PIM EN POM IN DE GROTE STAD tijdens het 20e Familiefestival. OINK is in het Nederlands, PIM EN POM is het Engels is (hoewel Pim en Pom Nederlands zijn en een schilderij van Piet Mondriaan prominent aanwezig is in de film). Kijk op de website voor meer informatie en het bestellen van tickets. 

De films worden op de volgende dagen vertoont:

 • OINK! 
  Saturday, January 14, 11:45 AM, West Newton Cinema, 1296 Washington Street
 • PIM AND POM IN THE BIG CITY (You’ve got a Friend)
  Monday, January 16, 12:00, Brattle Theater, 40 Brattle Street, Cambridge

Cultuurdag – we gaan schaatsen!

Op 26 februari organiseren we weer de volgende cultuurdag. Deze keer staat die in het teken van schaatsen, iets wat een echt bij onze cultuur past.

We zullen de lesdag beginnen op school, waar de kinderen alvast opdrachten zullen maken in het thema en om 11:30 uur zullen we met zijn allen naar de schaatsbaan Somerville Founders Rink gaan om daar ook echt de schaatsen aan te trekken en het ijs op te gaan.
Wie maakt de mooiste pirouette, schaatst de meeste rondjes of maakt de beste uitglijder? Bij de schaatsbaan moet er een ouder of ouders van de leerling aanwezig zijn. Alle ouders krijgen hier aan het begin van februari verdere informatie over. Wij kijken al uit naar een leuke en koude schaatsdag!

 

Website voor beginnende lezers
Lezen is belangrijk. Misschien wel het belangrijkste dat je kind leert op school. Daar is veel oefening voor nodig. Help je kind daarom thuis een beetje. En ontdek samen dat lezen leuk is. Letterprins is een gratis  spel voor kinderen in groep 3. Zoek samen naar de verloren boeken in het kasteel van de prins. Veder zijn er leuke leestips te vinden en worden er boekentips gegeven. 

Wist u dat…?

 • De school gesteund kan worden via Amazon Smile? Van elk aankoopbedrag via Amazone wordt er dan 0.5% gedoneerd aan onze school, terwijl u daar niets extra’s voor betaalt. Bij Amazon staan we ingeschreven als First Dutch School of Boston. Alvast bedankt voor het koppelen van onze school aan uw account!

Belangrijke data in januari en februari
Zondag 8 januari – lesdag
Zondag 15 januari – lesdag
Zondag 22 januari – lesdag
Zondag 29 januari – lesdag; afname toetsen groepen 3 t/m 8
Zondag 5 februari – lesdag; afname toetsen groepen 3 t/m 8
Zondag 12 februari – lesdag
Zondag 19 februari – geen lesdag i.v.m. schoolvakantie
Zondag 26 februari – lesdag; Cultuurdag schaatsen

TRANSLATE