NieuwsFlits januari 2022

In deze Nieuwsflits…
De beste wensen voor het nieuwe jaar namens het gehele bestuur- en docententeam! We hopen dat we een jaar tegemoet gaan waarin wensen mogen uitkomen, er veel ontwikkeling plaatsvindt op alle mogelijke gebieden en natuurlijk dat iedereen gezond mag blijven! De komende periode staat voor ons in het teken van de toetsen voor de groepen 3 tot en met 7, de terugblik op het inspectiebezoek van december en het maken van de leerlingrapporten.  

Toetsen in de komende maand
Eind januari en begin februari staan de jaarlijkse Cito-toetsen weer gepland. Deze toetsen zijn methode onafhankelijk en worden door alle kinderen op de Nederlandse dagscholen ook gemaakt. Wij nemen de komende periode de leestoets af in de groepen 3 tot en met 8 en de begrijpend lezen toets in de groepen 5 tot en met 8. De toetsen geven weer hoe de leerling is gegroeid ten opzichte van het vorige toetsmoment. Hierna kan de leerkracht leerstof aanpassen, wanneer dat nodig blijkt te zijn. Verder zijn de toetsen een verplichting vanuit de onderwijsinspectie van Nederland, als school moet je namelijk de leerling volgen in de ontwikkeling en hier een passend middel voor gebruiken.
Bij de peuters en de kleuters zullen de observatielijsten worden ingevuld door de leerkracht, om te bekijken welke doelen er beheerst worden of aan welke doelen er gewerkt gaat worden de komende periode.
Na de toetsperiode maken de leerkrachten een rapport, dat in maart gedeeld wordt met de leerling en de ouders. Dit rapport is voor de groepen 1 tot met 8 en geeft naast de toetsresultaten ook de observaties van de leerkracht en sociaal-emotionele ontwikkeling weer.

Geschikte websites om Nederlands te oefenen
Er zijn veel verschillende website te vinden om Nederlandse taal-, woordenschat- en spellingoefeningen te maken.
Hierbij geven we een klein overzicht van kwalitatief goede websites die te gebruiken zijn:

  • www.junioreinstein.nl
  • www.squla.nl (betaalde website)
  • https://leestrainer.nl
  • www.jufsanne.com
  • https://nl-nl.duolingo.com
  • www.schooltv.nl

Naast deze websites zijn er natuurlijk veel filmpjes te vinden via YouTube en is het kijken van het Jeugdjournaal ook altijd een aanrader. Mocht u meer informatie willen, stel uw vraag aan de onderwijscoördinator.

De gouden greep
Heeft u ook gedichten moeten verklaren op de middelbare school? Dat viel niet mee! Misschien dat veel mensen daarom na hun schooltijd geen dichtbundel meer hebben aangeraakt… toch jammer, want gedichten zijn heel geschikt om kinderen taalplezier bij te brengen. Met gedichten kun je hen tonen dat taal een manier is om je te uiten, dat je kunt spelen met taal en grapjes kunt maken. Het (voor)lezen van gedichten biedt meer voordelen. Zo zorgen rijm en ritme voor sterke lezers. Kinderen die goed begrijpen wat rijm is, leren gemakkelijker lezen. Verder vergroot (voor)lezen de woordenschat. Poëzie kent bij uitstek een rijk taalgebruik en je kind zal veel nieuwe woorden leren. Lees in dit artikel meer over het (voor)lezen van poëzie een leen eens een van de dichtbundels uit onze bibliotheek!

Jij bent de liefste (3-12 jaar)
De gedichten in deze prachtig  geïllustreerde dichtbundel zijn voor peuters en kleuters heel herkenbaar maar spreken ook oudere kinderen aan. De titel van het boek komt van het eerste gedichtje, maar de gedichten gaan zeker niet allemaal over de liefde. Er komen allerlei verschillende emoties en onderwerpen aan bod. 
Iemand heeft dit boek uit onze bibliotheek geleend maar vergeten zijn/haar naam te noteren. Breng het a.u.b. zo snel mogelijk terug!
Dissus (10+)
Dissus is een moderne versie van het klassieke verhaal van Odysseus. Het boek leest als een soort rap, spreektaal wordt afgewisseld met kleine gedichtjes. Het speelt zich af in het hier en nu en heeft niets met de oude Grieken te maken, al zijn er veel details die het verhaal van Homerus in herinnering brengen. Een bijzondere leeservaring!
Als je goed kijkt zie je dat alles gekleurd is (alle leeftijden)
In dit boek staan 365 gedichten van Nederlandse en Vlaamse schrijvers. Sommige zijn voor kinderen geschreven, andere voor volwassenen. Maar iedereen kan ze lezen. 365 gedichten, dat is een jaar lang elke dag een gedicht. Maar je kunt ook doorlezen en ontdekken dat de gedichten zo bij elkaar staan dat ze samen de loop van een dag of een leven suggereren. De enige poëzieverzameling die werd bekroond met een Gouden Griffel. 
Kat in ’t bakkie, rijmen is een makkie (9+)
Dit boek is een mini-cursus dichten waarin je alles leert over rijmen, huppelende zinnen en allerlei soorten versjes aan de hand van veel vrolijke gedichten. Een handeling die diepgaand en toch speels is. Spelen met taal!
Ik weet wat ik worden wil (3+)
Versjesboek met 34 versjes over diverse beroepen. De versjes hebben allemaal hun eigen vorm, sommige met rijm, andere niet. Naast voor de hand liggende beroepen als brandweerman en dokter staan er ook minder bekende beroepen in zoals pretparkdirecteur en diepzeeduiker. De illustraties zijn vrolijk, grappig en groot en passen goed bij de versjes. De liedjes bij 11 van de versjes zijn te vinden op o.a. Spotify. 
Alle kleren van mijn tante (4-8 jaar)
In dit boek vind je grappige versjes over allerlei onderwerpen. De serie Boeken vol versjes is speciaal gemaakt voor kinderen die net leren lezen en sluit aan bij de methode Veilig leren lezen. In dit boek volgen de kernen 10, 11 en 12 elkaar op. De versjesboeken zijn bedoeld om het leesplezier te bevorderen en de creativiteit en fantasie van de kinderen te stimuleren.

Wist u dat…?

  • De onderwijsinspecteur zeer tevreden was over de ontwikkeling die de school de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. We kunnen dan ook alvast delen dat we een voldoende resultaat hebben ontvangen (alleen keuze uit onvoldoende of voldoende), iets waar we heel trots op zijn! Wanneer het rapport officieel is toegezonden delen we dit natuurlijk met jullie.
  • De school gesteund kan worden via Amazon Smile? Van elk aankoopbedrag via Amazone wordt er dan 0.5% gedoneerd aan onze school, terwijl u daar niets extra’s voor betaalt. Bij Amazon staan we ingeschreven als First Dutch School of Boston. Alvast bedankt voor het koppelen van onze school aan uw account!
  • We op zoek zijn naar kleding voor bij de peuters-kleuters? Heeft u een (jogging-)broek, onderbroek, shirt en/of sokken thuis, die te klein zijn geworden, dan nemen we die graag als donatie aan. Zo hebben we een extra setje op school wanneer een kind dit nodig heeft. Stuur een e-mail naar de onderwijscoördinator om te kijken wat er nodig is. Alvast bedankt!

Belangrijke data in januari en februari

Zondag 9 januarilesdag
Zondag 16  januarilesdag
Zondag 23 januarilesdag
Zondag 30 januarilesdag; afname toetsen groepen 3 t/m 8
Zondag 6 februarilesdag; afname toetsen groepen 3 t/m 8
Zondag 13 februarilesdag
Zondag 20 februarigeen lesdag i.v.m. schoolvakantie
Zondag 27 februarilesdag 
TRANSLATE