NieuwsFlits december 2021

In deze NieuwsFlits…
De laatste maand van het jaar 2021 is aangebroken. Vorig jaar schreven we dat we een heel raar jaar achter de rug hebben en ook dit jaar is alles toch anders verlopen dan verwacht en misschien wel gehoopt. Wij zijn in ieder geval ontzettend blij dat de school tot nu toe elke lesdag in persoon les heeft kunnen geven en onze dank gaat dan ook uit naar alle ouders en leerkrachten die hier zich elke zondag weer voor inzetten!
In deze NieuwsFlits leest u over het bezoek van Sint en Piet op de school, wat was het een feest! Ook leest u hoe we onderwijsaanpassingen doorvoeren en vindt u een nieuwe rubriek waarin we maandelijkse een aantal boeken uit onze bibliotheek uitlichten.

Terugblik cultuurdag 

Oh kom maar eens kijken…wat een prachtige dag het was! Zenuwachtige gezichten op het schoolplein, Sinterklaasmuziek en op het eind alleen maar lachende gezichten; dat zijn de kernwoorden van de Sinterklaascultuurdag. Elke klas werd verblijd met een bezoek van Sint en Piet, die toch wel erg veel over de kinderen wisten te vertellen. Sinterklaas had alles in het grote boek staan en met af en toe een kleine verandering (“ik wil geen dokter worden, maar brandweerman!”) waren de kinderen verbaasd wat hij allemaal over hen wist. Gelukkig kwamen ze niet alleen op bezoek, maar brachten ze ook nog eens een zak vol cadeautjes, snoepgoed en een chocoladeletter mee. In de gymzaal werd er goed geoefend om zelf Piet te worden, met het gooien van pakjes in de schoorsteen tot het zo snel mogelijk pakjes heen-en-weer brengen. We kijken allemaal terug op een hele gezellige dag, waarbij we vooral alle vrijwilligers niet moeten vergeten te bedanken! Klik hier voor de foto’s van alle klassen! (deze worden nog aangevuld in de komende dagen, dus neem af en toe een kijkje)

Samenwerkend leren in de klas
Pin on Cocreatie Company
De afbeelding zegt misschien al genoeg en ook in onze klassen willen we graag dat de leerlingen samenwerken. Zo wisselen ze informatie uit, oefenen ze met sociale vaardigheden en merken ze dat iedereen anders leert. Door verschillende werkvormen aan te bieden, zorgen we ervoor dat het onderwijs actief blijft en de manier van leren wisselend.
Dit schooljaar gaan we dan ook starten met het samenwerkend leren, waarbij elke leerkracht vijf structuur eigen maakt. Dit zal dan ook één van onze focussen zijn de komende jaren voor De Bonte Leeuw.
Op dit moment kunnen we natuurlijk alleen structuren gebruiken die passend zijn met de Corona-restricties, maar ook dan kunnen kinderen goed samenwerken. Voorbeelden van samenwerkend leren zijn bijvoorbeeld om de beurt woorden oplezen of woorden bedenken die bij een thema horen. Bij een verhaal zelf een tekening maken, waardoor je het verhaal beter onthoudt en het kan navertellen in je eigen woorden. En het aangeven van eens/niet eens waarbij de leerlingen gaan staan of blijven zitten. Samen leren zorgt voor zelf denken èn samen doen!

Herhaling: inspectiebezoek van het ministerie van onderwijs   
Op zondag 12 december zal De Bonte Leeuw digitaal bezoek krijgen van de inspecteur van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Elke vier jaar worden alle basisscholen, die subsidie ontvangen, bezocht om de kwaliteit te waarborgen en voortgangsprocessen te volgen. Inmiddels is het vijf jaar geleden dat onze school een kwaliteitsonderzoek heeft gehad, aangezien alle bezoeken een jaar zijn uitgesteld door de pandemie.
Op 12 december zal er via een internetverbinding live contact zijn met de inspecteur en zal de school een compact kwaliteitsonderzoek krijgen. Daarbij wordt er gelet op de volgende standaarden: zicht op ontwikkeling, didactisch handelen, onderwijsresultaten en kwaliteitszorg. Er zullen gesprekken plaatsvinden met het bestuur, onderwijscoördinator en een afvaardiging van het docententeam en er zullen klassenbezoeken plaatsvinden om mee te kijken gedurende de les. Natuurlijk is dit altijd een spannende dag, maar het is er ook één om te kunnen laten zien wat we allemaal op school doen, hoe we als school groeien en vooral waar we trots op mogen zijn. Na het bezoek zal de inspecteur een rapport opmaken en de bevindingen hierin opnemen. Hiermee kunnen we als school dan de voortgang bepalen en korte en lange termijnen doelen stellen.

Nieuwe rubriek; De Gouden Greep
Onze bibliotheek staat vol met Nederlandse boeken die door kinderen van onze school geleend kunnen worden om thuis te lezen. Omdat het aanbod zo groot is, lichten we in de komende NieuwsFlitsen elke maand een aantal boeken uit. Zo weet u, als ouder, welke boeken er nog meer te leen zijn naast de vele bekende titels. En heeft u of uw kind een favoriet boek? Stuur dan een e-mail naar de onderwijscoördinator met de titel van het boek en waarom dit het favoriete boek is. We plaatsen dit dan graag in de NieuwsFlits en/of op onze Facebookpagina (anoniem wanneer gewenst).
(Voor)lezen is ontzettend belangrijk, niet alleen omdat het leuk is maar ook voor de ontwikkeling op heel veel verschillende vlakken. Lees in dit artikel verder over het belang van (voor)lezen en kies snel een nieuw boek uit de bibliotheek uit!

PEUTERS
Raad eens hoeveel ik van je hou; Hazeltje en Grote Haas houden vreselijk veel van elkaar. Maar hoeveel precies dát is niet makkelijk te meten! Een mooi prentenboek dat fijn voorgelezen kan worden.

GROEP 1-2
Borre en de loopneus; De boeken over Borre zijn niet alleen leuk, maar ook leerzaam. De boeken ondersteunen het leesonderwijs, onder andere door de interactieve onderdelen. We hebben meerdere titels van deze serie in de kast staan.

GROEP 3
Vrolijke vriendenverhalen; Wat een geluksvogel ben je als je echte vrienden hebt! Maar wat vervelend als je beste vriend plotseling gaat verhuizen. Koen is daarom heel verdrietig. Gelukkig krijgt hij een geweldig idee… 

GROEP 4
Viva Flamenco, Thea Sisters; Thea Stilton is de zus van Geronimo en is in alles zijn tegenpool! Ze is een waaghals, bestuurt alles wat wielen heeft en heeft de zwarte band in karate. We hebben meerdere boeken van Geronimo en Thea Stilton in de kast staan, zowel bij groep 4 als bij groep 5-6.

GROEP 5-6
Spekkie en Sproet en de dol van de sultan; Spekkie en Sproet zijn beste vrienden en echte speurneuzen. Spekkie gaat nergens heen zonder haar opschrijfboekje. Want je weet maar nooit wat voor verdachte zaken je allemaal tegen gaat komen! Alles schrijft ze op. Wat ze ook niet vergeet, zijn haar spekkies. Als ze die eet kan ze extra goed nadenken. Spekkies neef Nelson werkt bij de politie. Zo horen Spekkie en Sproet nog eens wat en krijgen ze soms de kans om hem bij een zaak te helpen! Ook van deze serie staan er meerdere in de kast.

GROEP 7-8
Dr. Proktors Schetenpoeder;  Dr. Proktor is een krankzinnige professor. Nou ja, zo goed als. Eigenlijk is hij een oude uitvinder die wacht op zijn grote doorbraak. Als hij er samen met zijn buurmeisje Lise en haar merkwaardige vriendje Bulle in slaagt superkrachtig schetenpoeder te maken, lijkt zijn droom eindelijk uit te komen. Maar de meedogenloze, zwaarlijvige tweeling Truls en Trym Thrane gooit roet in het eten.

INFORMATIE BOEKEN
Mijn grote plantenboek; Ben jij klaar voor een reis door de ruimte?
Jonge ruimtevaarders ontrafelen met plezier de geheimen van het universum. Met dit boek vol verrassende weetjes, leuke vragen en kleurrijke foto’s ontdekken de kinderen de sterren, de planeten en nog veel meer.

Wist u dat…?

  • We graag horen wanneer uw kind niet aanwezig is op zondag 19 december. E zullen al wat gezinnen met (Kerst)vakantie zijn en door dit vooraf aan te geven, kan de leerkracht de les aanpassen op het aantal kinderen in de klas. Stuur dus een e-mail naar de docent van uw kind(eren) wanneer u niet aanwezig bent op deze dag.     
  • Op de website van Kind en Taal veel informatie staat over de taalontwikkeling, meertaligheid en het belang van (voor)lezen bij kinderen? Neem eens een kijkje en lees over de meest complexe vaardigheid die we allemaal bezitten.  

Belangrijke data in december en januari

Zondag 12 decemberlesdag; online inspectiebezoek
Zondag 19 decemberlesdag
Zondag 26 december en 2 januariGeen lesdag i.v.m. Kerst en Oud & Nieuw
Zondag 9 januariLesdag
Zondag 16 januariLesdag
Zondag 23 januariLesdag
Zondag 30 januariLesdag; toetsen voor de groepen 3 t/m 7
NAMENS HET GEHELE BESTUUR- EN DOCENTENTEAM WENSEN WE U ALVAST HELE FIJNE FEESTDAGEN EN EEN PRACHTIG 2022!


 

TRANSLATE