NieuwsFlits april 2020

In deze Nieuwsflits…
Wat een feestelijke NieuwsFlits had moeten worden, staan we opeens ‘stil’ in de wereld. Het dringt steeds meer tot ons door wat de vele gevolgen zijn van het virus en hoe we vooral ervoor kunnen zorgen dat wijzelf en iedereen om ons heen gezond blijft. Het is geen makkelijke opgave en iedereen zal zijn steentje moeten bijdragen. Het mooie is dan ook om te zien dat er zoveel initiatieven ontstaan waar iedereen zijn of haar bijdrage aan kan leveren.
Vanuit de ENSiB wensen we iedereen ontzettend veel sterkte toe in deze onzekere tijd en zullen we met onze gedachten bij jullie zijn!

Online lesgeven; een nieuwe ervaring
En opeens zit je dan achter je computerscherm…maar de Govenor van Rhode Island, Gina Raimondo, gaf een mooi statement: “some learning, is better than no learning!”

Zo’n eerste les is het allemaal wat wennen; hoe zal de techniek ons bijstaan?, lukt het alle kinderen om de ‘mute-knop’ te gebruiken?, kan iedereen de instructie wel volgen?. het zijn een paar vragen die als eerste bij ons opkwamen.
Gelukkig verliep, na de bekende opstartproblemen, de les zoals gepland. Onze complimenten naar alle hardwerkende kinderen (en ouders!), die vol enthousiasme en motivatie plaatsnemen achter de camera. Het is mooi om te zien dat kinderen blij zijn om elkaar te zien, ze geconcentreerd aan het werk zijn en dat de karakters in de klas nog precies hetzelfde zijn wanneer ze thuis achter het scherm zitten.
De online lessen zullen in ieder geval tot en met 3 mei doorgang hebben, waarbij er op 12 april een evaluatiemoment voor de ouders gepland staat.
Helaas heeft deze crisis ook veel nadelen en voor onze school is dat het niet kunnen doorgaan van ons 10-jarig jubileum feest. De voorbereidingen waren al ver gevorderd, maar helaas zullen we die moeten gebruiken voor een ander moment. We verzetten dan ook de viering graag naar een later te bepalen datum. En dan bent u naturlijk nog steeds van harte uitgenodigd!

We realiseren ons goed dat er nu opeens veel meer van ouders gevraagd wordt. Zowel de dagscholen als de ESiNB vragen uw ondersteuning bij het maken van het werk en dat is soms behoorlijk lastig in te plannen.
Op onze website hebben we een pagina geplaatst met handige tips om toch het Nederlands zoveel mogelijk aan te blijven bieden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verschillende online boeken, leermaterialen of het hebben van een dagschema.
Neemt u een kijkje op de pagina en maak vooral gebruik van de vele, gratis, middelen die nu beschikbaar zijn?!

Nieuws uit de klas: groep 7 van meester Michiel
Sinds het vertrek van meester Fred werk ik met veel plezier samen met de leerlingen van deze klas. De laatste keer dat groep 7 met elkaar in één klaslokaal te vinden was lijkt op het moment van schrijven echter een eeuwigheid geleden. Ik herinner mij nog goed dat we tijdens het onderdeel nieuwsbegrip in januari met de klas stilstonden bij de isolatie van Wuhan. In het jeugdjournaal zagen we dat op de balkons de inwoners elkaar aanmoedigden om binnen te blijven. Het zag er surrealistisch uit en de klas was zich doordrongen van de ernst. Natuurlijk werden er ook grapjes gemaakt, China was tenslotte ver weg. Als je ziek bent zitten daar ook positieve kanten aan concludeerde de klas. Je hoeft dan namelijk niet naar school.

We zijn nu drie maanden verder. Ook in de Verenigde Staten zit iedereen die dat kan nu binnen. De leerlingen zijn gelukkig nog gezond en missen het toch wel om naar school te gaan. De les is nu digitaal, begint wat later en is korter dan voorheen. De leerlingen kunnen elkaar tijdens de les zien, met elkaar praten en chatten. Als de uitleg begint staat de microfoon uit en is het stil. De mogelijkheid om de microfoon uit te zetten zal overigens wel gemist worden door deze leerkracht. We werken in de lessen ook nu nog aan begrijpend lezen, woordenschat, spelling en de Nederlandse taal via de bij iedereen bekende methoden. Het tempo is onveranderd hoog, alleen worden de bijbehorende opdrachten nu niet meer klassikaal gemaakt. Gelukkig kunnen de leerlingen van groep 7 terugvallen op de nodige hulp van de ouders thuis en bestaan er opties als de e-mail en WhatsApp voor meer uitleg.

Tijd voor spellen (op de bingo na) is er helaas even niet. Op de foto zijn Milo en Tessa te zien nadat zij op een gedeeld eerste plaats zijn geëindigd tijdens het spelen van een dobbelspel. In een zinderende finale hebben zij Luca en Nynke verslagen bij het verzinnen van Nederlandse woorden. De dobbelsteen heeft bepaald aan welke voorwaarden deze woorden precies moesten voldoen. Belofte maakt schuld, hierbij de eervolle vermelding in de nieuwsbrief voor de winnaars. Nogmaals gefeliciteerd! Ik hoop dat we heel snel weer in het echt kunnen dobbelen, er zijn vast wel twee leerlingen in voor een revanche…

Inschrijven voor het schooljaar 2020-2021
De inschrijvingen voor het nieuwe schooljaar zijn vanaf nu geopend. We willen dan ook vragen om uw kind(eren) zo snel mogelijk in te schrijven.
Op basis van de inschrijvingen worden namelijk de nieuwe klasindelingen, aantal benodigde leerkrachten en het te bestellen leermateriaal gebaseerd.
Wanneer u inschrijft tot en met 10 mei, ontvangt u een korting op het schoolgeld.
Alle informatie over de inschrijving is te vinden op onze website, mede vindt u hier het inschrijfformulier. De schoolkalender van het nieuwe schooljaar zal hier ook zo spoedig mogelijk gepubliceerd worden en wordt gebaseerd op de huidige schoolkalender.

Mocht u vragen hebben over de school of de inschrijving, schroom dan niet om contact op te nemen met de secretaris van het bestuur of met de onderwijscoördinator.


Artikel over meerwaarde van moedertaal
Elke ouder twijfelt over de opvoeding in meerdere talen. Toch blijkt dat door een duidelijk gevoel van “roots” je een ruimdenkende wereldburger kan zijn.
Een citaat uit het artikel:
“ Deze jongeren, opgeleid in een hedendaags interculturalisme, geworteld in hun eigen taal en cultuur en met empathisch vermogen, zijn minstens zo belangrijk als ambassades, biënnales en diplomatieke missies”.
Bent u nieuwsgierig geworden naar het gehele artikel? Dat leest uw via deze link.

Wist u dat…?

  • K3 speciaal een lied heeft opgenomen over het wassen van de handen? U bekijkt en beluistert het lied via deze link.
  • In april eigenlijk het Samen-Beter-Lezen project gepland stond? Doordat we nu online lesgeven lukt dit natuurlijk niet in de klas, maar de leerkrachten geven elke week verschillende tips voor (luister)boeken.

Belangrijke data in april en mei

Zondag 5 april online lesdag
Zondag 12 april online lesdag
Zondag 19 april geen lesdag
Zondag 26 april online lesdag
Zondag 3 mei online lesdag
Zondag 10 mei (online) lesdag + laatste dag inschrijven met korting
Zondag 17 mei (online) lesdag
Zondag 24 mei geen lesdag
Zondag 31 mei (online) lesdag