NieuwsFlits februari 2022

In deze Nieuwsflits…
heel veel nieuws en updates! Om te beginnen met onze vernieuwde website; heeft u hem al bekeken?
Verder is het inspectierapport uitgebracht, waar we natuurlijk ontzettend trots op zijn! Lees het volledig rapport hier.
In de NieuwsFlits leest u ook over ‘de dag van de moedertaal’, de aankomende cultuurdag en natuurlijk nemen we u weer mee in onze bibliotheek met dit keer series voor leerlingen in de groepen 5 en 6.
We wensen u weer veel plezier met het lezen van deze NieuwsFlits. Mocht u vragen hebben, neem dan gerust contact op met de onderwijscoördinator.

Maandag 21 februari; dag van de moedertaal
UNESCO heeft sinds 2000 de dag van de moedertaal op 21 februari uitgeroepen. Deze dag staat in het teken van de diversiteit in talen en culturen en de bijkomende meertaligheid. Talen zijn het instrument om te communiceren en de culturele achtergrond aanwezig te houden. Door verschillende talen te beheersen, maar hierbij de moedertaal niet te verliezen creëren we een bewustwording van de verschillen in mensen en dat leidt tot meer begrip. Meer informatie is te vinden op de website van de UN.
Op De Bonte Leeuw besteden we natuurlijk elke week aandacht aan de Nederlandse (moeder)taal en de Nederlandse cultuur. In onze missie beschrijven we dan ook het volgende: We zijn een open gemeenschap, waarbij we ons verbonden voelen als wereldburgers en gezamenlijk de Nederlandse en Belgische cultuur uitdragen. Samen taal leren, de cultuur kennen en de verschillen onderling begrijpen is alles waar ons onderwijs voor staat!

“Taal is zonder grenzen en grenzen worden kleiner wanneer je de taal kent!”

Cultuurdag – Belgische stiptekenaars
Op zondag 27 februari zullen we weer een cultuurdag houden. Dit keer staat die volledig in het teken van Belgische striptekenaars. Wist u dat bijvoorbeeld de strips van Kuifje en Suske & Wiske getekend zijn door een Belgische tekenaar? Tijdens deze cultuurdag zal elke klas zich gaan verdiepen in een strip, de tekenaar en natuurlijk maken ze een eigen stripverhaal! Verder zullen de klassen op de foto kunnen met een stripfiguur en spelen ze een memory.
Helaas zal ook deze cultuurdag alleen georganiseerd worden voor de huidige leerlingen in de school en zullen er geen groepsoverstijgende activiteiten plaatsvinden. De cultuurdag vindt daarom ook plaats onder de normale lestijd van 9:30 -12:30 uur. In de volgende NieuwsFlits blikken we natuurlijk terug met foto’s van deze dag.

Eerste rapport en oudergesprekken
In de week van 19 tot en met 27 februari krijgen de ouders van de leerlingen in groep 1 tot en met 7 digitaal het eerste rapport toegezonden. Dit rapport geeft de ontwikkeling van de eerste periode van dit schooljaar weer, waarbij er gekeken wordt naar houding-betrokkenheid, spreken-luisteren, woordenschat-spelling en technisch lezen. Daarbij ziet u de resultaten van de toetsen die zijn afgenomen in de groepen 3 tot en met 7.
In de week van 21 februari tot en met 6 maart vinden de oudergesprekken plaatst, wanneer u of de leerkracht daar behoefte aan heeft. Deze plant u samen met de leerkracht in en zullen ongeveer tien minuten duren. Alle oudergesprekken zullen telefonisch of via Google Meet plaatsvinden. 
De peuters krijgen aan het eind van het schooljaar een voortgangsrapport. Natuurlijk kunt u altijd contact opnemen met de leerkracht om te vragen hoe de voortgang van uw kind is.

Nieuwe website
Heeft u hem al gezien, de nieuwe website? Na de naamsverandering was ook de website wel toe aan een nieuw uiterlijk. De afgelopen maanden is er door verschillende mensen hard gewerkt om een website te maken waarop informatie gemakkelijk te vinden is, we uitleg geven over onze school en er snel belangrijke documenten (denk aan de schoolkalender) gedownload kunnen worden. De website is voorzien van onze “bonte” kleuren en is ingedeeld in verschillende categorieën. We bedanken Yvanna Bruin en Miranda van Beek ontzettend voor al hun hulp en tijd die ze hierin hebben gestoken.
Neem snel een kijkje en mocht u nog iets missen of juist wilt laten weten wat u ervan vindt, stuur dan gerust een e-mail.
                                                                   

De gouden greep; boeken voor groep 5-6
De beste stimulans om te lezen, is plezier in lezen! Tja… makkelijker gezegd dan gedaan. Iets wat je niet zo goed kan (bv. Nederlands lezen), is vaak niet zo leuk. Hoe zorg je nou dat je kind meer plezier krijgt in het lezen? Het begint allemaal met het juiste boek. En als je dan eindelijk een titel hebt gevonden die je kind met veel plezier heeft uitgelezen, is het fijn als zo’n boek deel uitmaakt van een serie. Het helpt dat boeken uit series vaak makkelijk leesbaar zijn en veel vaart hebben. Wanneer zelf lezen nog niet zo makkelijk gaat, is een volgend boek in dezelfde serie een veilige keuze omdat je al weet dat het boek past bij de interesse en het leesniveau van je kind. Het Leven van een Loser en De Waanzinnige Boomhut zijn voorbeelden van series die in Nederland én Amerika enorm populair zijn. De Bonte Leeuw heeft een aantal boekseries van Nederlandstalige schrijvers op de plank, geschikt om zelf te lezen vanaf groep 5/6. Lees meer over het stimuleren van leesplezier bij kinderen in de Onderwijsmonitor van Squla.

Het geheim van…
Van de boekenreeks Het geheim van zijn tot nu toe meer dan 40 titels verschenen. De verhalen worden geschreven op AVI-niveau door verschillende bekende kinderboekenschrijvers. Het zijn stuk voor stuk super spannende verhalen waarin alles mogelijk is. Wij hebben zeker 4 titels in de kast staan, waaronder Het geheim van de rivierheks en Het geheim van de ontsnapte leeuw. Het leuke van deze reeks is dat kinderen hun eigen verhaal kunnen schrijven en opsturen naar de uitgever. Hierna wordt het beste verhaal uitgekozen, herschreven door een echte auteur en vervolgens gepubliceerd.
Mees Kees
De boeken over de wat onhandige stagiair Mees Kees bestaan al sinds 2006; er zijn al omnibussen verschenen; de boeken zijn verfilmd; er is een tv-serie… Mees Kees is duidelijk een groot succes gebleken. Marjan Oldenhave heeft een vlotte en begrijpelijke manier van schrijven. De verhalen hebben iets geks, wat niet in de werkelijkheid gebeuren zal, maar op zo’n manier dat kinderen zich toch in het boek kunnen herkennen. Wat de boeken over Mees Kees mede zo aantrekkelijk maakt, zijn de vrolijke, expressieve illustraties van Rick de Haas.

Floor-serie
Marjon Hoffman is de auteur van de Floor-serie, vrolijke boeken voor meiden vanaf 8 jaar. Haar eerste boek, De regels van Floor, verscheen in 2003 en werd meteen een succes. Floor wordt wel vergeleken met Pippi Langkous, een zelfstandig meisje dat haar eigen regels bedenkt die niet altijd stroken met die van de grote mensen wereld. De geestige verhalen over Floor zijn geïnspireerd op Marjons eigen jeugd. Veel boeken over Floor zijn al meerdere keren getipt door de Kinderjury.
Koen Kampioen
Bij menig jonge voetbalfan zijn ze bekend: de Koen Kampioen boeken van Fred Diks. De hoofdrolspeler Koen is een jaar of 7 en voetbalt als de beste. Niet gek dat zijn clubmaatjes hem Koen Kampioen noemen! De avonturen gaan natuurlijk over voetbal, maar ook over andere onderwerpen die jongens en meisjes van deze leeftijd bezighouden zoals vriendschap, school en avontuur. De vrolijke en grappige boeken over Koen Kampioen zijn geschikt voor lezers vanaf 7 jaar.

Wist u dat…?

      • Er vier docenten zijn die afgelopen maand hun EHBO-diploma (first aid) hebben behaald? Zij hebben succesvol de cursus afgelegd van The American Red Cross en zijn dus getraind in het geval van hulp en/of nood.   
      • De onderwijscoördinator, Ilona, inmiddels 28 weken zwanger is? Zij zal tot eind maart fysiek aanwezig zijn op school, hierna neemt Linda Stuivenvolt haar taken waar. Linda zal gewoon leerkracht blijven van groep 5 en de lessen op zondag verzorgen.
      • De familie Gevers op zoek is naar een Nederlands sprekende oppas voor verschillende momenten in de week? Wil je meer informatie of ken je iemand die het leuk vindt om op twee kinderen te passen? Stuur dan een e-mail naar Geraldine Gevers voor meer informatie.

Belangrijke data in februari en maart

Zondag 6 februari lesdag
Zondag 13 februari lesdag
Zondag 20 februari geen lesdag, i.v.m. schoolvakantie
19 februari t/m 27 februari rapport 1, groep 1 tot en met 7
21 februari t/m 6 maart Oudergesprekken, naar behoefte, groep 1 tot en met 7
Zondag 27 februari lesdag; Cultuurdag Belgische striptekenaars
Zondag 6 maart lesdag
Zondag 13 maart lesdag; let op daylight saving start
Zondag 20 maart geen lesdag
Zondag 27 maart lesdag

 

TRANSLATE