NieuwsFlits december 2020

In deze Nieuwsflits…
Hoor de wind waait door de bomen….december is echt begonnen en wat een jaar sluiten we af. Misschien één om snel te vergeten, maar ook om de positieve veranderingen en een super samenwerkend team mee te nemen naar het volgende jaar.
Het gehele bestuurs- en leerkrachten van De Bonte Leeuw wenst u hele fijne feestdagen en alvast een prachtig 2021!
In deze nieuwsflits leest u van alles over de afgelopen cultuurdag, geven we een update over het coronaprotocol en vertellen we u meer over het samenwerkend leren in de klas.

Terugblik op de cultuurdag
Ondanks dat de cultuurdag er dit jaar heel anders uitzag, hebben de leerlingen toch kunnen genieten van Sinterklaas. Op 22 november is er in elke klas een gedicht voorgelezen dat Sinterklaas helaas niet naar Amerika kan komen, maar dat hij onze school niet zomaar vergeet.
Alle kinderen mochten daarom op 6 december hun schoen zetten en werden in de klas verrast door een telefoontje van Sinterklaas!  Wat stond er toch weer veel in zijn Grote Boek, met gelukkig veel positieve dingen en natuurlijk hier en daar een aandachtspuntje… Na afloop van het telefoontje mochten de leerlingen bij hun schoen gaan kijken en gelukkig was die goed gevuld. Kijkt u mee naar de foto’s, want die zeggen eigenlijk meer dan tekst!

 

 

 

 


Oudergespr
ekken op aanvraag
De school is inmiddels alweer elf weken bezig en misschien heeft u wel behoefte aan een korte update van de leerkracht.
Zoals gewoonlijk ontvangen de ouders van de groepen 1 tot en met 8 in maart een rapport, maar we begrijpen het helemaal als u als ouder voor die tijd wilt horen hoe het gaat. Het beeld van de leerkracht is na deze periode vooral gericht op het sociaal-emotionele gedrag van uw kind en minder op resultaten.  Heeft u dus behoefte aan zo’n kort gesprek? Stuur dan de leerkracht een e-mail met uw vraag/vragen en om een gesprek te plannen.

Update Corona-protocol; luchtcirculatie
Elke week ontvangen de ouders een e-mail om het zelfverklaringsformulier in te vullen. Fijn dat iedereen dit elke week weer doet en ouders bij twijfel hun kind thuis houden. De gegevens zijn vooral bedoelt om te gebruiken op het moment dat er een contactonderzoek ingesteld moet worden.
Helaas zullen we nog wel een tijdje zoet zijn met de pandemie, maar tot nu toe zijn we erg tevreden met hoe we in persoon kunnen blijven lesgeven. Het gebouw van de BISB voldoet goed aan alle restricties en het is mooi om te zien hoe ook de kinderen de regels naleven.
Ondanks dat het ventilatiesysteem van de BISB helemaal voldoet aan de laatste eisen, blijven we toch in de klas een raam of ramen openhouden. Luchtcirculatie is altijd belangrijk, maar in deze tijden helemaal. Daarom kan het dus wel eens wat kouder zijn in het lokaal. Fijn als de kinderen een warme trui of vest bij zich hebben, zodat ze niet met hun jas aan hoeven te zitten.

Samenwerkend leren in de klas
Pin on Cocreatie Company
De afbeelding zegt misschien al genoeg en ook in onze klassen willen we graag dat de leerlingen samenwerken. Zo wisselen ze informatie uit, oefenen ze met sociale vaardigheden en merken ze dat iedereen anders leert. Door verschillende werkvormen aan te bieden, zorgen we ervoor dat het onderwijs actief blijft en de manier van leren wisselend.
Dit schooljaar gaan we dan ook starten met het samenwerkend leren, waarbij elke leerkracht vijf structuur eigen maakt. Dit zal dan ook één van onze focussen zijn de komende jaren voor De Bonte Leeuw.
Op dit moment kunnen we natuurlijk alleen structuren gebruiken die passend zijn met de Corona-restricties, maar ook dan kunnen kinderen goed samenwerken. Voorbeelden van samenwerkend leren zijn bijvoorbeeld om de beurt woorden oplezen of woorden bedenken die bij een thema horen. Bij een verhaal zelf een tekening maken, waardoor je het verhaal beter onthoudt en het kan navertellen in je eigen woorden. En het aangeven van eens/niet eens waarbij de leerlingen gaan staan of blijven zitten. Samen leren zorgt voor zelf denken èn samen doen!

 

Wist u dat…?

  • Juf Yvanna Bruin onze nieuwe invalleerkracht is? Yvanna zal beschikbaar zijn om in te vallen in alle groepen. We wensen haar een fijne tijd op onze school!
  • Eind januari en begin februari weer de toetsen worden afgenomen in de groepen 3 t/m 8? Een mooi moment om de voortgang van elke leerling te bekijken en het onderwijs aan te passen waar nodig.
  • De groepen peuters, 1 en 2 bezig zijn met het ontwikkelen van een observatielijst? Zo kan de voortgang van de leerling bijgehouden worden en eventueel gerichte opdrachten gegeven worden.
  • De deur van de school om 9.25 uur wordt opengezet en de leerlingen zelf naar de klas mogen lopen? Eén ouder van de peuters en kleuters mag mee lopen tot aan de deur van het klaslokaal. Nu het kouder buiten wordt is het fijn dat we niet buiten hoeven te wachten.

Belangrijke data in december en januari

Zondag 6 december lesdag
Zondag 13 december lesdag
Zondag 20 december lesdag
Zondag 27 december geen lesdag i.v.m Kerst en Oud & Nieuw
Zondag 3 januari lesdag
Zondag 10 januari lesdag
Zondag 17 januari lesdag
Zondag 24 januari lesdag
Zondag 31 januari lesdag; afname toetsen groepen 3 t/m 8