Cultuurdag: Kinderboekenweek 2021

Kinderboekenweek 2021 leestips en lestips - Jozua Douglas

 

De 1e cultuurdag van het schooljaar 2021-2022 komt eraan!

Van woensdag 6 oktober t/m zondag 17 oktober is het weer Kinderboekenweek. Deze al weer 67ste Kinderboekenweek gaat over beroepen en staat in het teken van ‘Worden wat je wil’: ieder kind kan alles worden wat hij wil en alvast dromen over later!
Op zondag 17 oktober besteedt De Bonte Leeuw traditiegetrouw aandacht aan de Kinderboekenweek. Naast een feestelijk lesprogramma organiseren we ook een Nederlandstalige boekenmarkt: mis het niet!


Kinderboekenweek 2021: Worden wat je wil | CPNB Bibliotheekbezoek Kinderboekenweek 2021 voor groep 6 - Educatie - De  Domijnen

 

Kinderboekenweekgeschenk en prentenboek 2021

Het kinderboekenweekgeschenk is dit jaar geschreven door Bette Westera. Bette won dit jaar de Woutertje Pieterse Prijs, Gouden Griffel en de Boekenleeuw voor haar boek Uit Elkaar.

Kinderboekenweek 2021 leestips en lestips - Jozua Douglas

Tiril en de toverdrank
Rond haar tiende verjaardag ontdekt Tiril dat ze iets heel bijzonders kan: van gedaante veranderen, net als haar lievelingsgod Loki. Om haar dorpsgenoten te overtuigen van de goedheid van koning Harald Haardos, onderneemt Tiril samen met haar vriend Thialfi een spannende reis op zoek naar een toverdrank die zelfs de eerste de beste schapenleer in staat stelt een klinkend heldendicht te maken. Tijdens haar reis door de onherbergzame wereld van de Joekels heeft ze haar gave al snel nodig.

 


Het Kinderboekenweek prentenboek is gemaakt door Mark Janssen. Mark Janssen is bekend van zijn fantasievolle boeken Eiland, Niets gebeurd en Ik wil een leeuw.

Kinderboekenweek 2021 - Set 25 x Kinderboekenweek Prentenboek 2021, Mark  Janssen |... | bol.comDromer
In dit boek is Aron op weg van school naar huis. Hij piekert. In de klas hebben ze het gehad over wat iedereen worden wil. Maar hij weet het nog niet… Papa vertelt Aron dat er Denkers zijn, kinderen die nadenken het leukste vinden wat er bestaat. En dan zijn er Doeners, die kunnen geen moment stilzitten, die worden brandweerman, huizenbouwer, en dan heb je… Aron kijkt om zich heen, de takken, de wolken, de geluiden – alles verandert in één grote wonderlijke wereld. En dan heb je de Dromers.

 


Kom alvast in de stemming met het Kinderboekenweeklied 🙂 van Kinderen voor Kinderen met de titel “Worden wat je wil”

Kinderen voor Kinderen - Worden wat je wil (Officiële Kinderboekenweek  videoclip) - YouTube

 

DAGPROGRAMMA – zondag 17 oktober
Helaas zijn wij dit jaar genoodzaakt de cultuurdag aan te passen conform het geldende COVID-19 protocol van zowel De Bonte Leeuw alsmede de British International School of Boston.
Dit betekent onder andere dat broertjes, zusjes of kinderen van families die (nog) niet naar de Bonte Leeuw gaan dit jaar niet deel kunnen nemen aan de cultuurdag. Ook zal er dit jaar geen lunch & ‘potluck’ plaatsvinden.
De docenten zullen een lesprogramma verzorgen gebaseerd op het Kinderboekenweekthema Worden wat je wil.

BOEKENMARKT
Voor de ouders organiseren we onze jaarlijkse Nederlandstalige Kinderboekenmarkt: van 10:30 uur tot 12:00 uur in de gymzaal (entree via de zij-ingang). Om zo min mogelijk overlast te veroorzaken voor de docenten & kinderen verzoeken wij ouders direct door te lopen en niet op het schoolplein te blijven staan, bij aankomst en verlaten van de boekenmarkt.

Voor de boekenmarkt zijn we op zoek naar Nederlandstalige KINDERboeken, strips en tijdschriften (mits in goede conditie en graag recent). Breng de boeken op de dag zelf mee naar school; graag tussen 9:30 uur en 9:45 uur afgeven in de gymzaal. Tip: zet de boeken die je wilt doneren alvast achterin de auto!
Mocht je niet in de gelegenheid zijn om de boeken op de dag zelf af te leveren, of heb je veel boeken te doneren, neem dan contact op met Anne Ennis (anne.ennis@debonteleeuw.org). 

BLIND AUCTION
Tot slot organiseert De Bonte Leeuw een ‘Blind Auction’. Ouders kunnen een (of meerdere) bod(en) uitbrengen op (verrassings) boekenpakketten met de leukste en recentste kinderboeken. De pakketten worden per leeftijdscategorie geveild (peutergroep, groep 1/2, groep 3/4, groep 5/6, groep 7/8, tienergroep). De opbrengst van de boeken en ‘blind auction’ gaat naar De Bonte Leeuw.

Betaling van de kinderboeken en pakketten uit de veiling loopt via Venmo. De Venmo app kun je downloaden via de Apple Store (iPhone) of via de Google Play Store (Android).

VRIJWILLIGERS
Ook op de cultuurdag zijn helpende handen altijd welkom. Laat het even weten aan Anne Ennis (anne.ennis@debonteleeuw.org) als je wilt komen helpen bij het op- en afbouwen van de boekenmarkt of tijdens de boekenmarkt.

Mocht je een donatie aan de school willen doen, anders dan boeken, neem dan contact op met onze voorzitter Elisabeth Schadae (elisabeth.schadae@debonteleeuw.org). 

Tot 17 oktober!

 

Alles over de Kinderboekenweek - Kinderboeken.nl