Tienergroep

De Bonte Leeuw in Boston organiseerde tijdens het schooljaar 2015-2016 voor het eerst een Tienergroep op woensdag. De Tienergroep is speciaal ingericht voor kinderen – of tieners – vanaf ongeveer 12 tot 16 jaar nadat zij succesvol groepen 1 tot en met 8 hebben afgerond.

Doel

Taal is een gebruiksartikel, en we weten allemaal dat hoe meer je iets gebruikt, hoe handiger je ermee wordt. Dat geldt ook voor taal; hoe meer je een taal gebruikt, hoe beter je haar gaat spreken. Dat is het doel van de Tienergroep; op een leuke en creatieve manier de Nederlandse taal aan het werk zetten.

Frequentie

Wij begrijpen dat vanaf een bepaalde leeftijd uw zoon of dochter op zondag liever met vriendjes of vriendinnetjes wat gezelligs gaat doen, in plaats van een paar uur op school zitten om Nederlands te leren. Daarnaast hebben uw oudere kinderen het al druk genoeg met hun doordeweekse schoolwerkzaamheden. Daarom komt de Tienergroep niet elke week, maar één keer om de twee á drie weken samen en zorgen we ervoor dat de “les” niet aanvoelt als een saaie eenrichtingsstraat maar eerder als een levendige en boeiende groepsactiviteit.

Focus

In de Tienergroep zijn we (inter)actief bezig met taal. We leggen vooral de nadruk op spreken en lezen of luisteren, maar zijn ook creatief en luchtig bezig met schrijven. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende media—film, televisie, boeken, tijdschriften, sociale media—maar allemaal binnen een leerzame context. Zo vragen we ons bijvoorbeeld af hoe en waarom dialecten binnen Nederland gestereotypeerd worden aan de hand van de grappige film Chicken Run, en denken we een beetje na over wat (moderne) kunst inhoudt door de strandbeesten van Theo Jansen te bewonderen (zie het filmpje hieronder). Of we vragen ons af wat er nu juist verschillend is aan reclame in Nederland en reclame in Amerika.

Elke les heeft een min of meer vaste structuur om alle aspecten van de taal aan bod te kunnen laten komen, maar binnen die structuur is er veel vrijheid voor een gevarieerde invulling. We vinden het belangrijk dat de leerlingen toch ook zelf mee de inhoud van de lessen kunnen helpen bepalen. Daarom vragen we aan het begin van het schooljaar welke thema’s zij graag willen bespreken; we staan open voor hun suggesties gedurende het hele schooljaar.